At bo alment

At bo alment indebærer at bo i en lejebolig, hvor ingen tjener på huslejen. Huslejen er baseret på afdelingens reelle udgifter og dækker blandt andet drift, vedligeholdelse og opsparing til for-bedringer. Almene boliger er organiseret demokratisk, hvor beboerne selv har indflydelse på alt fra budget og vedligeholdelse til regler for fællesarealer som legepladser, beboerlokaler og vaskerier. Hver afdeling fungerer som en selvstændig økonomisk enhed, og midlerne bruges udelukkende på afdelingen.

Beboerdemokrati er en central del af det at bo alment. Beboerne vælger en afdelingsbestyrelse på det årlige beboermøde, hvor budget og regnskab gennemgås, og beslutninger om forslag træffes. Alle beboere har mulighed for at stille op og dermed deltage aktivt i beslutningsprocesserne.

Som beboer har du mange rettigheder og muligheder, herunder retten til at lave forbedringer og ombygninger i din bolig. Samtidig har du pligter, der skal sikre, at boligafdelingen er et godt sted at bo for alle. Du slipper for bekymringer om vedligeholdelse og reparationer, da ejendomsfunktionærer tager sig af alt fra dryppende vandhaner til snerydning og græsslåning.

At bo alment betyder altså, at du får et trygt og bæredygtigt hjem med medbestemmelse og professionel service, så du kan bruge din tid på det, der er vigtigt for dig.
 

Bo Alment Bomiva

 


Blanketter

Blanketter kan printes og udfyldes, hvis du f.eks. vil opsige din bolig, indgive en klage, søge tilladelse til husdyr, eller stille forslag til afdelingsmødet.

Blanketten udskrives, udfyldes og sendes til:

BOMIVA
Sallings Gård 16
7800 Skive
Mail: info@bomiva.dk

Service

Opsigelse kan ske digitalt ved brug af dette link 

Digital opsigelse


Beboerdemokrati

Beboerdemokrati er en central del af at bo i en almen bolig. Det giver beboerne indflydelse på, hvordan boligafdelingen drives og udvikles. Den almene boligsektor er baseret på love, der sikrer, at boligorganisationer er demokratisk opbygget og styres af beboerne selv. Det betyder, at beboerne har ret til at deltage i beslutninger om alt fra økonomi til vedligeholdelse og fælles aktiviteter. Afdelingsmødet – det vigtigste beslutningsmøde. Hvert år afholdes et afdelingsmøde, hvor alle beboere kan møde op og stemme om afdelingens budget, regnskab og forslag. På mødet besluttes der, hvordan huslejen skal bruges, hvilke vedligeholdelses- eller forbedringsprojekter der skal igangsættes, og hvordan fællesområder som legepladser og vaskerier skal administreres. 

Afdelingsmødet er boligafdelingens øverste myndighed. Afdelingsbestyrelsen – beboernes repræsentanter. På afdelingsmødet vælger beboerne en afde- lingsbestyrelse, som i det daglige repræsenterer beboernes interesser over for boligorganisationens administration. Afdelingsbestyrelsen arbejder med forslag til vedligeholdelsesopgaver og aktiviteter, der præsenteres for beboerne til godkendelse på det næste afdelingsmøde.
 

Beboermøde


Din stemme gør en forskel
Som beboer har du mulighed for at stille op til afdelings bestyrelsen og dermed spille en aktiv rolle i din afdeling. Du kan også som almindelig beboer deltage ved afdelingsmøder og stem-me om forslag eller stille dine egne idéer, som f.eks. etablering af fælles affaldssortering, byttebørser eller nye legepladser. Organisations niveau – beslutninger på et større plan ud over afdelingsniveauet findes et repræsentantskab, som er boligorganisationens  øverste myndighed. Det består af repræsentanter fra alle afdelinger samt organisationsbestyrelsen. Her tages beslutninger om større linjer som byggepolitik, økonomi og vedtægter. Organisationsbestyrelsen har det overordne de ansvar for boligorganisationens drift og administration. 

Grundstenen i det almene byggeri. Beboerdemokrati sikrer, at beboerne har medbestemmelse i alle væsentlige beslutninger, der påvirker deres hverdag og boligmiljø. Ved at møde op til beboermøder og deltage aktivt kan du være med til at forme fremtiden for din boligafdeling. Det er denne medindflydelse og fællesskab, der gør beboerdemokrati til hjørnestenen i den almene boligsektor i Danmark. 


Husorden

Tag hensyn til hinanden – skab et godt naboskab
Hos Bomiva prioriteres det gode naboskab, fordi det er afgørende for trivsel, når mange mennesker bor tæt sammen i en bebyggelse. Et godt fællesskab bygger på gensidig respekt og om-tanke for hinanden, især når man deler faciliteter og fællesarealer. 

Husorden – fælles regler skabt af beboerne Hver afdeling har en husorden, som er udarbejdet af beboerne selv. 
Husordenen indeholder de fælles regler, der sikrer, at både boliger og fællesarealer holdes i god stand, og at alle kan trives i afdelingen. Reglerne hjælper med at skabe klare rammer for hensynsfuld adfærd i forhold til fx husdyr, rygning, musik og motorkørsel. Hvis du ønsker at vide mere om reglerne i din boligafdeling, kan du finde husordenen på afdelingshjemmesiden
Den giver dig et overblik over, hvordan I sammen kan bidrage til et trygt og harmonisk boligmiljø. Ved at tage hensyn til hinanden er vi med til at skabe en positiv og velfungerende hverdag for alle i afdelingen. Et godt naboskab starter med små handlinger og omtanke for fællesskabet.
 

Naboskab

Råderet

Du må gerne ændre på din bolig
Når du bor til leje hos Bomiva, har du ret til at forbedre og/eller forandre din bolig, så den passer til dine ønsker og behov. Du kan foretage små justeringer eller store ændringer – det er op til dig. Det kaldes din råderet* - Din ret til at foretage ændringer i en almen bolig er lovbestemt, og der er tre former for råderet:

Installationsretten: Hvor du som beboer har ret til at foretage installationer som fx opvaskemaskine, vaskemaskine og parabol, såfremt der er kapacitet i ejendommen, men du skal selv be- tale udgifterne til de hårde hvidevarer og til installering.
Individuel råderet: Hvor du selv bestemmer, hvad der skal ændres, og du selv sørger for, at arbejdet bliver finansieret og udført. Ved forbedringer af boligen, kan du ved din fraflytning få økonomisk g odtgørelse for dine dokumenterede udgifter til forbedringerne. Opsætning eller nedtagning af ikke bærende vægge giver ikke ret til godtgørelse ved fraflytning. 
Kollektiv råderet: Hvor der på afdelingsmødet besluttes, hvilke forbedringer beboerne skal tilbydes, og hvad rammerne skal være, f.eks. hvor meget for- bedringen maksimalt må koste. Hver boligafdeling har sit eget udvendige råderetskatalog med muligheder og regler for netop din bolig.

HUSK at ansøge først - Der skal ansøges skriftligt. Inden du bruger din råderet og begynder at ændre på din bolig, skal du ansøge om det hos Bomiva. Det gælder også installation af hårde hvidevarer, opsætning af parabol med mere. Du skal udfylde og indsende et ansøgningsskema til Bomiva. Og det er vigtigt, at du ikke sætter arbejdet i gang, før du har fået svar/tilladelse. Her kan du læse BL – Danmarks Almene Boliger version af råderetspjecen.


Vedligeholdelse

Vedligeholdelse af din bolig – dit ansvar og dine fordele
Som beboer i en almen bolig hos Bomiva har du ansvar for at vedligeholde din bolig og sørge for, at den ikke forringes ud over almindeligt slid og ælde. Dette indebærer blandt andet, at du selv skal male lofter og vægge, når det er nødvendigt. God vedligeholdelse kan spare dig for udgifter til istandsættelse eller misligholdelse ved fraflytning. 

Regler og vejledning - I afdelingens vedligeholdelsesreglement kan du finde detaljerede oplysninger om, hvordan boligen skal være ved indflytning, under lejeperioden og ved fraflytning. Her kan du også se, hvilken maling du må bruge til vedligeholdelsen. Er du i tvivl, kan du altid kontakte servicekontoret. Udgifter til vedligeholdelse skal du selv dække. Hvis din bolig har en have, er det dit ansvar at passe den. Dette omfatter beskæring, græsslåning og generel vedligeholdelse, som beskrevet i lejekontrakten. Hvis haven ikke passes, kan Bomiva sætte en gartner på opgaven, og udgiften vil blive opkrævet hos dig. 
 

Bo


Fælles vedligeholdelse - Den udvendige vedligeholdelse, herunder fællesarealer som trappeopgange, legepladser og grønne områder, dækkes via huslejen. Indvendig fælles vedligeholdelse omfatter tekniske installationer som låse, vandrør, sanitet, el, faste lamper og inventar. Her står Bomiva for nødvendige reparationer eller udskiftninger. Hjælp og ressourcer - På afdelings-hjemmesiden kan du finde det specifikke vedligeholdelsesreglement for din afdeling. 

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte servicekontoret. Ved at vedligeholde din bolig løbende sikrer du ikke blot, at den forbliver i god stand, men også at du undgår unødige udgifter, når du engang flytter.


Vedtægter Bomiva

Hus

Vedtægter for Bomiva 


Venteliste

Sådan fungerer ventelisten hos Bomiva 

Venteliste.1


Når du ønsker at leje en almen bolig hos Bomiva, bliver du skrevet op på en venteliste, der fungerer efter et ventelisteprincip. Dette sikrer en fair og overskuelig fordeling af boliger til dem, der søger. Tilmelding til ventelisten - for at blive skrevet op til en almen bolig hos Bomiva, skal du betale et oprettelsesgebyr på 200 kr. og herefter en årlig afgift på 100 kr. for at forblive på ventelisten. Hvis du ikke betaler den årlige opkrævning, bliver du slettet fra listen. Du kan vælge at blive skrevet op i én eller flere af Bomivas boligafdelinger, alt efter hvor du ønsker at bo. Du kan dog ikke skrive dig op til én bestemt bolig, men til en gruppe af boliger i en afdeling.

To typer ventelister - Ekstern venteliste, nye boligsøgende starter her. Boliger tilbydes hver anden gang først til dem på den eksterne liste. Intern venteliste -for dig, der allerede bor i en almen bolig og står på lejekontrakten. Giver mulighed for at søge boligskifte inden for samme boligselskab. Når en bolig bliver ledig, skifter prioriteten mellem de to lister, hvilket sikrer en balance mellem nye boligsøgende og nuværende beboere, der ønsker at flytte. Ældreboliger - hvis du er interesseret i en ældrebolig, skal du henvende dig til kommunen, da det er dem, der anviser til disse boliger. 

Ventetiden på en bolig kan variere meget og afhænger af flere faktorer:  Dit nummer på ventelisten - Antallet af boliger i den valgte afdeling - Hvor hurtigt boliger bliver ledige - Du har mulighed for at sige nej tak til en bolig, du bliver tilbudt, uden at miste din plads på ventelisten.

Hvordan fortsætter du? Hvis du vil vide mere eller skrive dig op, kan du finde detaljer om boligtyper og tilmelding på Bomivas hjemmeside. Husk, at det er din løbende årlige betaling, der holder din ventelisteplads aktiv. Med ventelisteordningen sikrer Bomiva, at alle får lige mulighed for at finde en bolig, der passer til deres behov.


Spørgsmål, vejledninger & svar

Spørgsmål